Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód lipowy

Słoik miodu lipowego na tle gałązek lipy. ipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku kwiatów lipy. Ma bardzo korzystne właściwości na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nie łatwo jest go pozyskać, gdyż drzewa lipy występują rzadko, niewiele jest skupisko tych drzew w jednym miejscu.

Kolor miodu lipowego zależy od stopnia krystalizacji oraz domieszki spadzi. Spadź lipowa jest pochodną wydzieliny owadów żerujących na liściach lipy. Miód lipowy ulega naturalnej krystalizacji po około 3-4 tygodniach, ma wtedy kolor biało żółty. Szybka krystalizacji miodu związana jest z dużą zawartością glukozy. W postaci płynnej ma barwę bursztynową, ciemnozłocistą. W smaku jest pikantny, czasem z lekka goryczką.

Skład miodu lipowego

Miód lipowy zawiera około 300 związków organicznych, makro- i mikroelementów, białek tzw. wolnych aminokwasów. W składzie znajdują się enzymy – diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozowa.

Miód lipowy zawiera dużą ilość fruktozy, olejków eterycznych, flawonoidów, garbniki. Jest bogatym źródłem witaminy B, potasu, magnezu, manganu, chloru. Węglowodany w postaci glukozy i fruktozy są łatwo przyswajalne w układzie pokarmowym. Jest dobrym źródłem energii 100 gram to około 300 kalorii.

Właściwości miodu lipowego

Spożywanie miodu lipowego jest wskazane przy wszelkich stanach osłabienia organizmu, przemęczenia, przeziębienia, rekonwalescencji. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające, może obniżyć gorączkę. Dzięki temu pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu, anginy, zapalenia zatok i dróg oddechowych. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Dzieje się to dzięki dużej zawartości olejów eterycznych, które niszczą drobnoustroje, atakują błony śluzowe dróg oddechowych. Poprawia odporność organizmu, zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje.

Zaleca się spożywanie miodu w leczeniu dróg moczowych, a nawet chorób ginekologicznych.  Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ma lekkie właściwości moczopędne, co pozwala obniżyć ciśnienie krwi.

Przeczytaj też:  Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Stosowanie miodu lipowego zaleca się osobom cierpiącym na nerwicę, bezsenność, obarczone nadmiernym stresem. Miód lipowy działa profilaktycznie na układ krążenie oraz przy chorobach reumatycznych.

Spożywanie miodu lipowego jest zalecane, w odpowiednich dawkach, cukrzykom ze względu na dużą zawartość fruktozy.

Stosowanie miodu lipowego

Miód lipowy najczęściej spożywany jest w postaci rozpuszczonej w herbacie lub mleku. Pamiętać należy, aby płyn nie miał temperatury wyższej niż 40 ℃. W okresie przeziębienia zaleca się stosować miód w naparze z kwiatem lipy, owocu maliny oraz z cytryną. Aby pozyskać z miodu najwięcej korzystnych substancji, można podawać go pod język i trzymać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Zaleca się codzienne spożywanie miodu lipowego z cytryną i imbirem. Oraz zastępowania miodem cukry np. do słodzenie kawy lub herbaty. Miód należy przechowywać w szczelnym pojemników w suchym i ciemnym miejscu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Kleszcze w ostatnim czasie stanowią plagę, ale co gorsza są cichym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Nie zawsze możemy być świadomi ewentualnych powikłań, tym bardziej że

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze są to nieduże brązowo-szare motyle nocne. Pojawiają się często w naszych domach niespodziewanie, czasem możemy przynieść ich larwy z zakupami. Są przypadki uciążliwych

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »
leczenie trądziku

Wiele osób, niezależnie od wieku zmaga się z problemem trądziku. Ten kosmetyczny dysonans potrafi wprawić w kompleksy niejedną osobę. Sposobów na walkę z trądzikiem jest

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić Spaghetti Carbonara? Carbonara jest jedną z podstawowych potraw kuchni włoskiej. Jest to danie bardzo szybkie do przygotowania z wykorzystaniem, makaronu, boczku,  żółtego

Czytaj dalej »