Jak zrobić piernik?
Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i prosty sposób zrobić go nie tylko na święta. Jest wiele wariacji na temat piernika, można go wzbogacić skórką pomarańczową, konfiturą, alkoholem.
Przepis na klasyczny piernik:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
¾ szklanki roztopionej margaryny
szklanka mleka ( nie powinno być bardzo zimne)
2 jaja
posiekane orzechy około 3-4 łyżki
½ szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli. Margarynę rozpuść i wystudź.
Do miski z sypkimi produktami wlewamy margarynę, letnie mleko, miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką nie przerywając dodajemy jajka. Na koniec zmniejszamy obroty miksera, dodajemy rodzynki i orzechy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ℃ najlepiej z termoobiegiem.
Foremkę – keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, jeśli nie mamy papieru smarujemy ścianki i dno margaryną
Ciasto przelewamy do foremki uważajmy aby papier do pieczenia nie wpadł do środka. Piernik pieczemy około 40-45 min. Gdy upłynie czas sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy piernik jest dopieczony do środka. Wbij patyczek od góry w piernik, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli tak nie jest zostaw jeszcze piernik w piekarniku.
Po wyjęciu piernik z foremki i całkowitym ostygnięciu możemy przeciąć piernika wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.
Piernika można ozdobić polewą czekoladową:
Podgrzewamy wodę w garnku nakładamy na niego szklaną lub metalową miskę która będzie nad wodą. Do mniejszej miseczki wrzucamy pokruszoną czekoladę gdy zaczyna się roztapiać dodajemy odrobinę mleka i margaryny (nie mogą być zimne) ciągle mieszamy aż powstanie jednolita masa. Polewamy piernika gotową polewą. Nie czekamy aż ostygnie gdyż stanie się twarda.